Mijn favorieten

Taxaties

De makelaars Mariska Appelman en Tom Hamers zijn beiden NRVT gecertificeerd. Daarmee zijn ze bevoegd om onroerend goed op waarde te schatten en taxatierapporten te maken.
 

Taxatierapport nodig voor hypotheek

U heeft een taxatierapport nodig bij het verkrijgen van een hypotheek. De hypothecaire instelling en het NHG wil bevestigd zien dat de verhouding tussen de waarde van het pand enerzijds en de hoogte van de te verstrekken hypothecaire geldlening, correct is.
De taxatierapporten van De Stijl Makelaardij worden goedgekeurd én beoordeeld door het NWWI. Met de goed onderbouwde waardebepaling kunt u terecht bij iedere instelling en met name bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
 

Taxeren bij scheiding

Ook als u gaat scheiden is een taxatierapport nodig om te bepalen wat de waarde van het onroerend goed is. Zo krijgen de eigenaren er inzicht in of één van beiden in het huis kan blijven wonen of dat het verstandiger is om het huis te verkopen.
 

Taxeren voor ondernemers

Herfinanciering door geldverstrekkers en de jaarlijkse hertaxatie bij ondernemers zijn veel voorkomende opdrachten. Ook aanvragen voor taxaties met de Rijksbelastingdienst. Deze zijn bijvoorbeeld nodig bij het staken van een bedrijf.
 

Welke waardebegrippen staan in een taxatierapport?

Een taxatierapport bevat veel waardebegrippen. Wij zetten de betekenis graag voor u op een rijtje.
 

Marktwaarde

Als u een woning koopt of verkoopt vrij van huur en gebruiken, spreken we van een marktwaarde. Dit is de hoogste waarde van de onroerende zaak bij een ongedwongen en goed voorbereide verkoop. Ook voor een hypotheekaanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is deze waarde benodigd in het taxatierapport.

 

Executiewaarde

De waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop. Als u bijvoorbeeld de rente en-/of aflossing van uw hypotheek niet meer betaald, dan zal het pand uiteindelijk geveild moeten worden. De waarde welke het onroerend goed opbrengt bij de veilig wordt in het vakjargon de executiewaarde genoemd.

 

Herbouwwaarde

De kosten welke gepaard gaan om de woning geheel nieuw te bouwen (bijvoorbeeld na een brand). Deze waarde is benodigd voor de opstalverzekering.

 

Waarde in het economisch verkeer

De belastingdienst wil graag de waarde van uw woning weten voor de bepaling van onder andere de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait. Hiervoor neemt de fiscus de zogenoemde waarde in het economisch verkeer en dit doet zij aan de hand van de WOZ.
 

Wat staat er nog meer in een taxatierapport?

Tijdens de inspectie van uw woning let de NVM-taxateur veelal op de volgende aspecten die worden verwoord in het rapport:

  • Staat van onderhoud;

  • Inhoud en oppervlakte;

  • De functionele indeling;

  • De courantheid;

  • De constructie en de gebruikte materialen alsmede de kwaliteit daarvan;

  • De mate van isolatie en de toepassing van energiezuinige maatregelen;

  • De verplichtingen en rechten van de woning (verwoord in het eigendomsbewijs of door middel van mondelinge afspraken) en de grond (denk onder meer aan recht van overpad etc.);

  • De ligging en de omgeving;

In de meeste gevallen informeert de Stijl bij de gemeente naar het bestemmingsplan en verrichten standaard kadastraal onderzoek. Een ander belangrijk deel is de marktsituatie en de prijzen van soortgelijke woningen in de buurt.
 

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Bel ons op 0229281900 of vul het contactformulier in. Wij nemen spoedig contact met u op.